Életmódváltás, edzés, táplálkozás

Süti diéta

2018. szeptember 24. 08:27 - Gyergyószegi Ferenc

A bizonyíték arra, hogy fogyni sokkal egyszerűbb, mint, ahogy elhitetik veled.

Folyamatosan, napi szinten találkozom azzal, hogy még a "személyi edző" kollégák sincsenek nagyon alapvető dolgokkal tisztában, így nem is csoda, ha azok, akiknek nem ez a szakmájuk, még inkább összezavarodnak.
 

A fogyás, hízás témája.

 
Az alábbiakban egy kis bevezetés után olvashatjátok el Mark Haub esetét, aki táplálkozástudományi professzor a Kansas Állami Egyetemen.
 

A bevezetés:

 
A kutatások, tanulmányok, kísérletek...azaz A TÉNYEK, mind az igazolják, hogy a fogyás és hízás legfontosabb összetevője az energiaegyensúly.
 
Hangsúlyoznám, hogy ezek TÉNYEK, azaz nem az én véleményem, de nem is az én tényeim, én is tanultam (jelenleg is tanulom) ezeket. Aki kíváncsi a tudományos bizonyítékokra, azoknak szívesen előszedem őket (de sajnos csak angolul)...aki nem akarja átrágni magát ezeken, az pedig nyugodtan kezelje tényként a következőket:
EGÉSZSÉGES EMBEREK ESETÉN (ez is fontos, hiszen, amikor a múltkoriban ezt megemlítettem valahol, akkor valaki sértődötten elküldött messzire, hogy hogyan képzelem én, hogy azt merem mondani, hogy kevesebbet kellene enni...amikor ő szteroid tartalmú asztma gyógyszereket használ és emiatt hízik) a legeslegfontosabb tényező a fogyáshoz (vagy a hízáshoz) az energiaegyensúly...azaz, hogy mennyit viszel be és mennyit használsz el.
Az alacsony szénhidrátos-, alacsony zsíros-, gluténmentes-, paleo- vegán- és még ki tudja hányféle csodadiéta, mind-mind azért működhet, mert aki elkezd vele foglalkozni, az hirtelen odafigyel arra, hogy mennyit eszik...és nem azért, mert éppen nem evett laktózt, vagy glutént, vagy kutyafülét.
Még egyszer, ezek TÉNYEK...és nem vélemény.
Egy internetes csoportban egyszer valaki feltette a kérdést, hogy lehet-e diéta közben aszalt szilvát enni...persze jöttek is a "szakértő" válaszok.
A fentiek alapján: abszolút lehet, mert semmi köze a fogyásnak ehhez. Ha én egész nap aszalt szilvát, vagy nutellát, vagy kristálycukrot eszem...viszont kevesebbet, mint amennyi energiára a szervezetemnek szüksége van, akkor fogyni fogok. Ennek semmi köze az inzulinhoz, vagy a zsírégetéshez, vagy bármi ilyen (általában marketing anyagként jól felhasználható) dolognak.
Fontos, hogy itt nem az egészséges táplálkozásról beszélek...és nem tanácsolom, hogy egész nap nutellát egyetek...egész egyszerűen a fogyás/hízás alapjairól van szó...
Az adott kalóriamennyiségen belül aztán persze érdekes lehet, hogy milyen tápanyagokat viszek be, de a fogyás/hízás szempontjából nagyon pici a jelentőségük (a magas fehérjebevitel például, amiről azt tartják, hogy növeli az anyagcserét...valóban növeli...de annyira minimálisan, hogy max 30-40 Kcal/NAP-ról van szó...azaz semmi)
A mindenféle diétákat, kúrákat nyugodtan el lehet felejteni...persze, azzal, hogy ezt mondom, nem leszek népszerű, hiszen sokan vallásszerűen követnek bizonyos diétákat és vallják, hogy nekik az működik...de a tény az, hogy csak azért működhet, mert szabályozzák a bevitel mennyiségét és nem azért , mert paleo, vagy alacsony szénhidrátos, vagy akármilyen más...
 
Ezek a tények, de, ha ezt valaki megpróbálná eladni, az nem igazán menne, hiszen a tanács annyi, hogy figyeld, hogy mennyit eszel...erre persze vannak módszerek, de a nap végén ez lesz csupán a lényeg.
Az edzésnek (a megfelelő edzésnek) pedig az lesz a szerepe, hogy hízás esetén zsírban, vagy izomban növekszünk-e...fogyás esetén pedig az, hogy a hiányzó energiát a zsírraktárakból, vagy (az egyébként sokkal egyszerűbb módon elérhető) izmokból szerzi-e a szervezetünk.
 
De lássuk, hogy mi is történt Mark Haub professzor kísérletében
 
Mark Haub professzor úgy döntött, hogy 10 hétig nagyrészt cukros süteményeken, chips-en és egyéb "szemét kaján" fog élni, de korlátozza a bevitel mennyiségét, így bizonyítva azt, hogy a fogyás egyedül a bevitt kalóriamennyiségen múlik, nem az ételek tápanyagtartalmán.
 
3 óránként, "rendes étel" helyett evett egy Twinkie-t (cukros, töltött piskótaféleség, amerikában nagyon népszerű), mellé rágcsálnivalónak Doritos-t, cukrozott műzliféléket és Oreo-t evett.
 
2 hónap alatt több, mint 12 kilót fogyott!
 
Annyi volt a kikötése, hogy napi 1800 kalóriányi ételt vesz magához (az ő testtömegéhez hasonló férfiak napi bevitele nagyjából 2400 kalória), azaz csupán azt az egyszerű szabályt tartotta be, ami a fogyás alapfeltétele: kevesebbet evett, mint amennyit elhasznált.
 
A BMI-je, azaz a testtömeg indexe 28,8-ról (túlsúlyos), 24,9-re (normál súly) változott, jelenleg kb. 79 kg. Testzsírszázaléka 33,4%-ról 24,9%-ra csökkent.
 
Azt gondolhatnánk, hogy rendben, hogy fogyott, de a különböző eredményei, vérképe, stb. biztos megsínylette ezt a kúrát, de nem igazán ez volt a helyzet.
A "rossz koleszterinje" 20%-ot csökkent, a "jó koleszterinje" pedig 20%-ot emelkedett.
 
A siker ellenére, természetesen, a professzor úr sem tanácsolná ezt a típusú diétát.
 
Az étkezése 2/3-a állt a "szemét kaják"-ból, emellett evett némi zöldséget (egy konzerv zöldbabot, vagy 3-4 zellerszárat), ivott napi 1 fehérjeturmixot és szedett multivitamint is.
 
Mielőtt ebbe a kísérletbe kezdett volna, próbálkozott többféle "egészséges diétával", amiben rengeteg teljes kiörlésű termék, rengeteg rost volt, mindenféle bogyós gyümölcsök, banán, zöldségek voltak és időnként becsúszott egy pizza is.
 
Ahogy ő fogalmaz: "Úgy tűnik, hogy egészségesen étkezni és egészségesnek lenni nem feltétlenül jelenti ugyanazt. Valószínűleg nem ugyanaz. Egészségesen étkeztem, mégsem voltam egészséges, túl sokat ettem."
 
A fizikai aktivitásán nem változtatott és, hogy családja és gyermekei számára ne mutasson rossz példát, így az asztalnál mindig a zöldségeket ette és elvonulva fogyasztotta el a többi élelmet.
 
Folyamatosan nyomon követte a testének változásait, vérnyomását, koleszterin-szintjét, vércukor-szintjét és mindent folyamatosan megosztott a facebook oldalán:
 
Azért, hogy csökkentse a kalóriabevitelét, nem evett húst, teljes kiörlésű termékeket és gyümölcsöket. Ahogy elkezdett újra húst enni, a koleszterin-szintje azonnal emelkedni kezdett.
 
 
A fent leírtak mind azt mutatják, hogy a fogyás nem bonyolult és egyszerű dolgokkal (az adagok csökkentése, és teljese napi bevitel korlátozása) megoldható. Ez tény.
Aki orvosilag egészséges (azaz nincs semmilyen hormonzavara, vagy egyéb olyan tényező (például gyógyszeres kezelés), ami befolyásolhatná az anyagcseréjét), az ne keresse az újabbnál-újabb fogyasztószereket, diétákat, gurukat...hanem csak kezdjen el felelősséget vállalni magáért...és egyen kicsit kevesebbet!
 
 
További információkért tartsd szemmel a blogot, illetve az a közösségi oldalakat:
Facebook:
Instagram:
Forrás a Twinkie diétához:

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f-fitness.blog.hu/api/trackback/id/tr1514258989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oknyomozó 2018.09.24. 16:18:26

Végre valaki leírta az igazságot.

A legolcsóbb fogyókúrás receptjeim:
1. Egy db 10x3 cm-es ragtapasz. Szájra kell helyezni.

2. Három kanál száraz morzsolt szivacs és fél liter víz.
Ezt ne próbáld ki!

Ellenzéki Tüntető 2018.09.24. 17:32:30

A fenti poszt gondolatmenetére én is írtam egyet:

"Tudod hogy kell maratont nyerni? Előbb kell beérni a célba, mint a többiek! Felejst el mindent az edzésmódszerről, táplálkozásról, felkészülésről, mentális állapotról! Ha te érsz be előbb, te fogsz nyerni! Aki mást mond, hazudik!"

Szóval az addig szerintem tiszta, hogy kevesebb energiát kell bevinni, mint amennyit elfogyaszt az ember. A kérdés általában nem ez, hanem ennek a mikéntje. Igen, lehet csak kristálycukrot fogyasztva is fogyni, csak jóval nehezeb az éhség, inzuliningadozás, stb miatt, mintha kiegyensúlyozottan zöldséget eszel csirkehússal, ésszerű adagokban.

Bobby Newmark 2018.09.24. 22:28:51

@Ellenzéki Tüntető: Vagy van elég motivációd, hogy a kevés tápanyagbevitellel járó kellemetlenségeket elviseld, vagy elfogadod, hogy ~20 évvel korábban dobod fel a pacskert, mint muszáj lenne. Ha az utóbbi nem motivál eléggé, akkor találhatsz másikat. De senki nem fog motivációt találni helyetted.
A fasz divatdiéták lehet, hogy a jó cél érdekében idióták, de a cél nem szentesíti az eszközt. Az nem megoldás, hogy ostobaságokkal tömjük az emberek fejét, csak hogy ne legyenek dagadtak. Az ostobaság nagyobb probléma, mint a túlsúly. A túlsúlyba az egyén döglik csak bele, a terjedő ostobaság meg az egész társadalmat lehúzza.

Oknyomozó 2018.09.25. 06:19:58

@Bobby Newmark:
"A fasz divatdiéták lehet, hogy a jó cél érdekében idióták, de a cél nem szentesíti az eszközt. "
A cél a pénzcsinálás.

A BBC Earth-on láttam ezt a hatrészes sorozatot. Mindenkivel megnézetném.
"Mi az örök fiatalság titka? Tények és tévhitek? /A User's Guide to Cheating Death/"
A Spektrum mostanában átveszi a BBC Earth régebbi műsorait, a héten (mától) még lesz három rész, "Kézikönyv az örök élethez" címmel.

Évek óta mondom, hogy a kókuszzsír egy hulladék, most hogy egy professzor is leírta, az a válasz, hogy sok vélemény van. Ökrök.

Gyergyószegi Ferenc 2018.09.25. 11:01:49

@Ellenzéki Tüntető: Szerencse, hogy neked tiszta, hogy negatíív kalóriamérlegre van szükség a fogyáshoz, de hidd el, hogy ez kicsit sem világos mindenkinek, hiszen sokan olyan diétákban hisznek, ami még csak említést sem tesz az ilyesmiről, így simán azt gondolhatja az ember, hogyha valaki csirkét, borkkolit és barnarizst eszik, akkor ettől fogyni fog, hiszen mindenki tudja, hogy ezeket ajánlják a fogyókúrákhoz...és ez nagyon félrevezető, mert ugye, mi az észszerű adag?? Ami nekem észszerű, az másnak kicsit sem az...

Az inzulinnal kapcsolatban: nincs összefüggés az inzulinszint változásai és az éhségérzet között, sőt, gyakran a magasabb inzulinszint kevesebb ételfogyasztást okoz. Ha szeretnél erről olvasni, akkor itt a forrás:

sci-hub.tw/http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637480400029308

2018.10.03. 17:09:49

@Ellenzéki Tüntető:
Én inkább ahhoz hasonlítanám, hogy egyik verzió a maratonra (lásd cikk szemlélete a diétáról):
- Fuss sokat.
A másik verzió (csodadiéták szemlélete):
- Ha csak interval edzéseket csinálsz szigorú pulzus méréssel, akkor sokkal kevesebb edzésre fordított idővel is fel tudsz készülni.

Nem tagadva, hogy szerepe lehet az interval edzéseknek, a második állaspont nem működik, mert nem lehet megspórolni a sok futást. Ugyanúgy nem lehet megspórolni a kalória deficitet fogyókúránál, miközben sokan a csodadiétáktól ezt várják. A cikkíró nem írta, hogy kristálycukorral diétázz, csak a legfontosabb alapvetést írta le, amit bizony nem lehet kikerülni
süti beállítások módosítása