Életmódváltás, edzés, táplálkozás

Szenzációs új kutatási eredmények a feldolgozott ételek hatásáról az elhízással kapcsolatban

2019. február 14. 13:14 - Gyergyószegi Ferenc

.
Egy olyan új kutatás eredményeit publikálták a napokban, ami megmagyarázhatja az egész világon egyre nagyobb problémát jelentő elhízás fő okát.
.

A kutatás részletesen ITT érhető el (sajnos, csak angolul), de a lényeget leírom itt, hiszen ezzel nem fogtok találkozni a hazai guruk és "anyagcseretipizálók" körében, én pedig feladatomnak tartom a tényszerű, naprakész adatok közlését.

Az bizonyított tény, hogy az élelemellátás iparosodásával ("nyugati táplálkozás") a testsúly növekedett, de eddig nem volt pontos magyarázat arra, hogy miért.

Rengetegen próbálták már megmagyarázni a tápanyagok arányának eltolódását és korszaktól (na meg persze "szakértőtől") függően hol a szénhidrátot, hol a zsírt, hol az állati eredetű fehérjéket, hol a glutént, hol a cukrot, stb. állították be fő bűnösként.

Közülük sokan azzal magyarázták a "véleményüket", hogy, ha az adott főbűnöst (cukrot, zsírt, stb.) eltávolítjuk/minimalizáljuk az étrendben, akkor a páciens fogyni kezd, még akkor is, ha nem számolja a bevitt kalóriáit. Minden ilyen guru azért persze azt is megemlítette, hogy mennyire fontos, hogy ne fogyasszunk nagyon feldolgozott (a tanulmány "Ultra-processed food"-ként említi ezeket) ételeket és szenteljünk figyelmet az ételeink elkészítésének.

Mielőtt a Kevin Hall kutatását részleteznénk, előtte néhány dolog.

Mi is a "nagyon feldolgozott étel"?

"Olyan készítmény, ami különböző, általában olcsó ipari étkezési energiaforrások, illetve adalékanyagok felhasználásával, különböző feldolgozási eljárások során kerül elkészítésre."

Szóval, ez a bizonyos új tanulmány egy nagyon drága, nagyon pontos és nagyon okos tanulmány. Azok a zsenik készítették, akik korábban bebizonyították, hogy nem kell csökkentenünk a szénhidrát bevitelünket, de még csak a cukorbevitelt sem ahhoz, hogy fogyni tudjunk. Ugyanazok, akik a "szabályoznunk kell az inzulinszintünket a fogyáshoz" mítoszt lerombolták.

Ez a tanulmány egyedi többféle szempontból is.

Először is ez egy ún. "metabolic ward" tanulmány, ami azt jelenti, hogy minden része a kísérletnek tökéletesen kontrollált, a résztvevők nem tudnak hazudni (mindenki hazudik, még, ha nem is tudatosan), minden paraméter pontosan beállított.

(Tehát nem olyan, mint amikor valaki 100kg, összesen 600 kalóriát eszik, naponta 1 órát edz és mégsem fogy...)

Egészen egyszerűen azt bizonyították, hogy ha valaki kizárólag feldolgozatlan ételeket eszik, akkor teljes jóllakásig ehet mindig és mégis tud majd fogyni.

Nem kell hozzá sem "a cukormegöl guru"-nak, sem az "anyagcseretipizálóknak" hinni, de nem kell sem paleó-, ketó-, gluténmentes-, laktózmentes, és megszámlálhatatlan egyéb mentes diétázónak lenni.

Lássuk, a tanulmányt!

10 olyan férfi és 10 nő szerepelt a kísérletben, akik már rég óta tartják a súlyukat. Mindannyian bevonultak a Marylandben található National Institutes of Health intézetbe, ahol 28 napig éltek.

Véletlenszerűen kerültek szétosztásra a "nagyon feldolgozott" (Ultra-processed) és a "feldolgozatlan" (Unprocessed) diéta csoportba, ahol 2 hetet töltöttek, majd ezután megcserélték a diétákat.
A kék színnel az "nagyon feldolgozott", a vörös színnel pedig a "feldolgozatlan" diétát jelölték a véletlenszerűen szétosztott csoportokban. A kis nyilak a különböző mérések idejét jelölik.

 

A résztvevők minden esetben 3x étkezhettek és azt az utasítást kapták, hogy olyan sokat, vagy olyan keveset egyenek, amennyit csak szeretnének.

A menüket úgy tervezték, hogy mind a kalóriatartalmuk, az energiasűrűségük, a makrotápanyag-, rost-, cukor-, só tartalmuk megegyezzen, de különböztek abban, hogy mennyi kalória származott "nagyon feldolgozott" forrásból.

És az eredmény?

Na, ezt nézzétek!

Amikor a résztvevők a "nagyon feldolgozott" ételeket fogyasztották, akkor napi átlag 508 kalóriával ettek többet, ami hatalmas szám, nagyjából egy teljes étkezés (amit ha kivetítünk heti-, havi-, éves szintre, akkor könnyű belátni milyen hatalmas mennyiségről van szó)!!

A kép bal részén: kék szín --> nagyon feldolgozott, vörös szín -->feldolgozatlan. Jobb oldalon: kék--> szénhidrát, zöld-->zsír, vörös-->fehérje. Mindkét ábrán a napi kalóriabevitel látható.
.

Ezek után nem túl meglepően, akik a nagyon feldolgozott diétán voltak híztak (átlagosan 0,78kg-ot heti szinten), akik a feldolgozatlan diétán, ők pedig fogytak (átlagosan 1,1kg-ot heti szinten).

Volt azonban még egy meglepetés. A résztvevők nem értékeltél a "nagyon feldolgozott" ételeket kellemesebbként, vagy olyanként, amit jobban ismernek - azaz nem úgy tűnik, hogy az eredmény annak köszönhető, hogy a "nagyon feldolgozott" ételek csak simán finomabbak voltak.
Kék: nagyon feldolgozott, vörös: feldolgozatlan. Hunger: éhség, Fullness: jóllakottság, Satisfaction: elégedettség, Eating capacity: étkezési kapacitás

 

Az résztvevők a "nagyon feldolgozott" ételeket gyorsabban ették és ez részben magyarázhatja a megemelkedett kalóriabevitelt, de a szerzők szerint még nagyobb az esélye a fehérjetartalomnak. Az emberek kevesebb fehérjét fogyasztottak a "nagyon feldolgozott" diétából, ami Kevin szerint az extra bevitel 50%-át is megmagyarázhatja, az ún. "fehérje-befolyás hipotézis" alapján, ami azt feltételezi, hogy szervezetünk folyamatosan próbál fenntartani egy bizonyos fehérje bevitelt, azaz, ha valaki "nagyon feldolgozott" ételekből kevesebb fehérjéhez jut, akkor valószínűleg többet fog enni belőlük, hogy fenntartson egy előre meghatározott fiziólógiailag meghatározott fehérje bevitelt.

A fenti egy nagyon gyors áttekintése a tanulmánynak és a jövőben rengeteg, ennél sokkal mélyebb elemzés is fog születni.

Ami viszont fontos és kiemelendő, az az, hogy ha feldolgozatlan élelmiszereket fogyasztunk, akkor teljes jóllakottságig ehetünk és mégis fogyhatunk (vagy normál testsúlyt tarthatunk fenn)! Nem kell semmilyen gurut, marketingfogást követni, nincs szükség mágikus pirulákra, csodadiétákra...csak normális, valódi étkekre.

A résztvevők azonos tartalmú ételeket kaptak. Nem volt sem szuper magas szénhidrát-, vagy zsír-, esetleg cukor tartalom. Egyszerűen csak sokkal jobban feldolgozott ételek.
.
A "nagyon feldolgozott" ételek (részletes leírást az ételekről, angolul, a cikk elején belinkelt tanulmányban talál

A "nem feldolgozott" ételek

Egy dolgot azért érdemes hozzátenni, mégpedig azt, hogy "egészségesen étkezni és könnyedén lefogyni" azért nem mindenkinek annyira egyszerű mindenkinek.

Néhány embernek, ahhoz, hogy fogyni tudjon úgy, hogy nem számol minden kalóriát, egyéb EXTRA viselkedésformákra lehet szüksége ahhoz, hogy biztosan kialakíthassa a fogyáshoz szükséges kalória hiányt.

Továbbra is igaz, hogy a KALÓRIÁK SZÁMÍTANAK és, ha számolod a kalóriákat, akkor biztosan fogyni fogsz, mindegy, hogy mit eszel, viszont nem KELL számolnod a kalóriákat ahhoz, hogy fogyj és EGÉSZ BIZTOSAN nincs szükség kalóriaszámlálásra ahhoz, hogy egészséges legyél.

Az én célom az, hogy minél több embernek segítsek az írásaimmal abban, hogy megszabaduljanak a "guruk" csodaprogramjaitól és hosszabb, egészségesebb életet élhessenek!

Amennyiben ehhez, az írásokon kívül, segítségre van szükséged, akkor ne habozz ezt jelezni, mivel erre, akár online formában is van már lehetőség!

További információkért tartsd szemmel a blogot, illetve az a közösségi oldalakat:
Facebook:
Instagram:
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f-fitness.blog.hu/api/trackback/id/tr1914626878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.02.16. 08:44:10

Az emberiség kb. amióta lejött a fáról feldolgozott ételeket eszik. Nem is igen tudott volna mást, mert hogy sem a nyers hússal, sem a nagy tömegben rendelkezésre álló természetes növényi anyagokkal (fû, levelek, magok nagy része) nemigen tud mihez kezdeni. Ha nem hiszed el, menj ki a rétre és edd azt, amit ott találsz. A lakosság testsúlya pedig az iparosított élelmiszertermelés következtében azért nõtt meg, mert hogy azóta áll elegendõ mennyiségben rendelkezésre az élelmiszer. A mezõgazdasági forradalom elõtt bizony az örült akinek volt mit ennie. Lásd van versehagyma a tarisznyába, keserû magába. Ha te is egy szelet kenyérrel és egy hagymával mennél egész napi fizikai munkára, te se híznál el. De ezt nem jelenti azt, hogy annyira hû de egészséges lennél a dologtól. Lásd várható élettartam alakulása koronként...

Gyergyószegi Ferenc 2019.02.16. 09:56:56

@midnightcoder2: Az, hogy megfőzi/süti az ember a húst nem ugyanaz, mintha párizsit csinál belőle. Ha jól tudom őseink nem készítettek felvágottakat, cukrozott reggeli műzliket, sütiket, pákárukat, cukrozott üdítőket, gyorséttermi ételeket, chicken mcnuggets-et, stb.
Egyébként a réten rengeteg ehető dolgot találsz és még csak megfőzni sem kell őket, én is azt javaslom, hogy próbáld ki! ;)
A kutatást nagyon komoly körülmények között, nagyon komoly kutatók végezték, de még ők sem állították azt, hogy megoldottak minden kérdést, "csupán" rávilágítottak az egyik legfontosabb összetevőjére az elhízásnak.
Mivel az iparosított élelmiszertermelést és az ezzel megnövekedett rendelkezésre álló mennyiséget említed, feltételezem, hogy komoly tanulányokat folytattál a témában, vagy legalább is beleástad magad jobban...esetleg megosztanád velünk a forrásaidat, hadd okuljunk mindannyian?
Köszönöm előre is!

2019.02.16. 10:07:55

@Gyergyószegi Ferenc:
A feldolgozás otthoni, kisipari megfelelőjét főzésnek és sütésnek, vagy pl. vajköpülésnek, sonkaérlelésnek hívják, és őseink is űzték.

midnightcoder2 2019.02.16. 11:37:15

@Gyergyószegi Ferenc: Rosszul tudod, kolbászféléket már nagyon régóta csinál az emberiség. A müzli csakugyan modern találmány beleértve a nem cukrozott verziót is. Cukor helyett anno mézet használtak édesítõnek, ami kb. ugyanaz. Persze csak jobb esetben, mert Pl. a rómaiak ólom alapú édesítõszert használtak ami annyira nem is tett jót nekik. A pékáruk is kb. egy idõs a mezõgazdasággal, már az egyiptomiak is csináltak ilyesmit.

A megnövekedett élelmiszer mennyiséghez milyen források kellenek ?
De legyen neked:
www.earth-policy.org/images/uploads/graphs_tables/indicator3_2013_ProductionGrain.PNG

Gyergyószegi Ferenc 2019.02.17. 22:33:31

@Zabalint: Ha elolvastad az írást, akkor nyilván számodra is kiderült, hogy nem a főzésről és sütésről van szó. A cikk definiálja a "nagyon feldolgozott" termékek fogalmát, amivel kapcsolatban a kutatást is végezték.

Gyergyószegi Ferenc 2019.02.17. 22:38:36

@midnightcoder2: Nézd, csak azért válaszolok, mert az illendőség megköveteli.
Láthatóan nem is akarod a lényeget megérteni, pedig a bejegyzés elég világos, sőt képekkel is llusztrálja azt, amiről szól. Senki nem elítette az ősőket, hiszen a kutatás nem erről szól.
A "nagyon feldolgozott" termékeket is egyértelműen leírja és ehhez kapcsolódnak a képek, amik be is mutatják azt, amivel a kutatók dolgoztak.
Az ábra, amit beküldél, a gabonatermelés alakulását mutatja, minek, enyhén szólva sincs köze ehhez a kutatáshoz, annak eredményeihez, ehhez a bejegyzéshez.
Kiragadhatsz olyan szavakat, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy vitázni érdemes, de az eredményeken ez nem fog módosítani.
Köszönöm egyébként, hogy felvilágosítottál a kolbászfélékről, eddig erről még sosem hallottam, de mindenképpen érdemben adott az írás mondanivalójához.

2019.02.18. 08:02:06

@Gyergyószegi Ferenc:
Nem érted, miről beszéltem. Az étel feldolgozása bevett szokás a háztartasokban is, simán megcsinálja a felsolgozott ételeket fikázó emberek többsége lényegében ugyanazokat a folyamatokat főzéskor, sütéskor, régen meg ugye sonkák, sajtok, lekvárok, stb., stb. elkészítésénél is. Az itt leírtak éa a képek alapján egyáltalán nem a feldolgozottság szintje volt a probléma, a junk foos nem attól junk food, hogy feldolgozott.

Egyébként korábban épp azért szerettem ezt a blogot, mert elvetetted a fitnesz mítoszokat, cserébe kimondtad, egy dolog számít: mennyi kalóriát viszünk be, és mennyit használ fel a szervezetünk. Erre most itt az egyik tipikus közhely...

Gyergyószegi Ferenc 2019.02.18. 10:27:15

@Zabalint: Tudom, hogy te korábban is figyelted a blogot és konstruktívan szóltál mindig hozzá, ezt köszönöm!
A mítoszok "leleplezése" lesz továbbra is a blog fő vonala, ezt ígérhetem. Ez a cikk, akármennyire is közhelynek tűnik, ebbe a sámába illeszthető, ugyanis pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy az elhízásnak nem a mindenféle varázslatos, guruk által kitalált okai (lásd. az általam mostanában "megkedvelt" anyagcseretipizálást, ahol, ha nem jó típusú ételeket eszel, akkor hízol, de, ha jó típusúakat, akkor minden ok, szó sem esik arról, hogy igazából a kalóriáké a főszerep...de ugyanígy említhetnénk egy sor egyéb varázslatot (lowcarb, paleo, ketogén, stb.), ahol gyakorlatilag arról van szó, hogy valamit nagyon el akar adni a "felfedező", csak elfelejti megemlíteni, hogy a kalóriáké a főszerep és nem az ő csodamódszere miatt történnek a változások.
Ennek a cikknek azért van kiemelt jelentősége, mert az általad is közhelyként említett "együnk valódi ételt" és ennek következményeit számosítja, gyakorlatilag megcáfolhatatlan módon, ami azért fontos, mert a korábban említett "varázslatok", amik minden egyéb butaságot hoznak fel az elhízás okaként, gyakorlatilag értelműket vesztik, ugyanis látszik, hogy nem az az ok, hogy rossz nem az anyagcserédnek megfelelő étket (anyagcseretipizálás), sok szénhidrátot/cukrot (Mr. Lowcarb, ketogén és egyéb inzulint hibáztató varázslatok), mérgező/gyilkos glutént (paleo), stb. a hibás, hanem a túl sokk bevitt kalória, aminek az egyik (hangsúlyozom, hogy az EGYIK) fő oka, az, hogy "nagyon feldolgozott" ételeket fogyasztunk, amik, a fent vázolt kísérlet által bizonyított módon támogatják a túlzott bevitelt.
A hangsúly nem a "feldolgozott"-on volt (az általad felsorolt eljárások), hanem a "nagyon feldolgozott"-on volt, aminek a definíciója, a kutatók alapján: "Olyan készítmény, ami különböző, általában olcsó ipari étkezési energiaforrások, illetve adalékanyagok felhasználásával, különböző feldolgozási eljárások során kerül elkészítésre." Sem a sonka, sem a lekvár, sem a kenyér nem tartozik feltétlenül ide (abban a formában legalább is, ahogyan azokat hagyomásnyosan készítik), bár lássuk be, hogy, ha például nyers barackot eszel, akkor nagy eséllyel jóval kevesebb kalóriát fogsz bevinni, mint például egy finom baracklevárral...
süti beállítások módosítása