
A kutatás részletesen ITT érhető el (sajnos, csak angolul), de a lényeget leírom itt, hiszen ezzel nem fogtok találkozni a hazai guruk és "anyagcseretipizálók" körében, én pedig feladatomnak tartom a tényszerű, naprakész adatok közlését.
Az bizonyított tény, hogy az élelemellátás iparosodásával ("nyugati táplálkozás") a testsúly növekedett, de eddig nem volt pontos magyarázat arra, hogy miért.
Rengetegen próbálták már megmagyarázni a tápanyagok arányának eltolódását és korszaktól (na meg persze "szakértőtől") függően hol a szénhidrátot, hol a zsírt, hol az állati eredetű fehérjéket, hol a glutént, hol a cukrot, stb. állították be fő bűnösként.
Közülük sokan azzal magyarázták a "véleményüket", hogy, ha az adott főbűnöst (cukrot, zsírt, stb.) eltávolítjuk/minimalizáljuk az étrendben, akkor a páciens fogyni kezd, még akkor is, ha nem számolja a bevitt kalóriáit. Minden ilyen guru azért persze azt is megemlítette, hogy mennyire fontos, hogy ne fogyasszunk nagyon feldolgozott (a tanulmány "Ultra-processed food"-ként említi ezeket) ételeket és szenteljünk figyelmet az ételeink elkészítésének.
Mielőtt a Kevin Hall kutatását részleteznénk, előtte néhány dolog.
Mi is a "nagyon feldolgozott étel"?
"Olyan készítmény, ami különböző, általában olcsó ipari étkezési energiaforrások, illetve adalékanyagok felhasználásával, különböző feldolgozási eljárások során kerül elkészítésre."
Szóval, ez a bizonyos új tanulmány egy nagyon drága, nagyon pontos és nagyon okos tanulmány. Azok a zsenik készítették, akik korábban bebizonyították, hogy nem kell csökkentenünk a szénhidrát bevitelünket, de még csak a cukorbevitelt sem ahhoz, hogy fogyni tudjunk. Ugyanazok, akik a "szabályoznunk kell az inzulinszintünket a fogyáshoz" mítoszt lerombolták.
Ez a tanulmány egyedi többféle szempontból is.
Először is ez egy ún. "metabolic ward" tanulmány, ami azt jelenti, hogy minden része a kísérletnek tökéletesen kontrollált, a résztvevők nem tudnak hazudni (mindenki hazudik, még, ha nem is tudatosan), minden paraméter pontosan beállított.
(Tehát nem olyan, mint amikor valaki 100kg, összesen 600 kalóriát eszik, naponta 1 órát edz és mégsem fogy...)
Nem kell hozzá sem "a cukormegöl guru"-nak, sem az "anyagcseretipizálóknak" hinni, de nem kell sem paleó-, ketó-, gluténmentes-, laktózmentes, és megszámlálhatatlan egyéb mentes diétázónak lenni.
10 olyan férfi és 10 nő szerepelt a kísérletben, akik már rég óta tartják a súlyukat. Mindannyian bevonultak a Marylandben található National Institutes of Health intézetbe, ahol 28 napig éltek.

A résztvevők minden esetben 3x étkezhettek és azt az utasítást kapták, hogy olyan sokat, vagy olyan keveset egyenek, amennyit csak szeretnének.
A menüket úgy tervezték, hogy mind a kalóriatartalmuk, az energiasűrűségük, a makrotápanyag-, rost-, cukor-, só tartalmuk megegyezzen, de különböztek abban, hogy mennyi kalória származott "nagyon feldolgozott" forrásból.
És az eredmény?
Na, ezt nézzétek!
Amikor a résztvevők a "nagyon feldolgozott" ételeket fogyasztották, akkor napi átlag 508 kalóriával ettek többet, ami hatalmas szám, nagyjából egy teljes étkezés (amit ha kivetítünk heti-, havi-, éves szintre, akkor könnyű belátni milyen hatalmas mennyiségről van szó)!!

Ezek után nem túl meglepően, akik a nagyon feldolgozott diétán voltak híztak (átlagosan 0,78kg-ot heti szinten), akik a feldolgozatlan diétán, ők pedig fogytak (átlagosan 1,1kg-ot heti szinten).

Az résztvevők a "nagyon feldolgozott" ételeket gyorsabban ették és ez részben magyarázhatja a megemelkedett kalóriabevitelt, de a szerzők szerint még nagyobb az esélye a fehérjetartalomnak. Az emberek kevesebb fehérjét fogyasztottak a "nagyon feldolgozott" diétából, ami Kevin szerint az extra bevitel 50%-át is megmagyarázhatja, az ún. "fehérje-befolyás hipotézis" alapján, ami azt feltételezi, hogy szervezetünk folyamatosan próbál fenntartani egy bizonyos fehérje bevitelt, azaz, ha valaki "nagyon feldolgozott" ételekből kevesebb fehérjéhez jut, akkor valószínűleg többet fog enni belőlük, hogy fenntartson egy előre meghatározott fiziólógiailag meghatározott fehérje bevitelt.
A fenti egy nagyon gyors áttekintése a tanulmánynak és a jövőben rengeteg, ennél sokkal mélyebb elemzés is fog születni.
Ami viszont fontos és kiemelendő, az az, hogy ha feldolgozatlan élelmiszereket fogyasztunk, akkor teljes jóllakottságig ehetünk és mégis fogyhatunk (vagy normál testsúlyt tarthatunk fenn)! Nem kell semmilyen gurut, marketingfogást követni, nincs szükség mágikus pirulákra, csodadiétákra...csak normális, valódi étkekre.
A "nem feldolgozott" ételek
Egy dolgot azért érdemes hozzátenni, mégpedig azt, hogy "egészségesen étkezni és könnyedén lefogyni" azért nem mindenkinek annyira egyszerű mindenkinek.
Néhány embernek, ahhoz, hogy fogyni tudjon úgy, hogy nem számol minden kalóriát, egyéb EXTRA viselkedésformákra lehet szüksége ahhoz, hogy biztosan kialakíthassa a fogyáshoz szükséges kalória hiányt.
Továbbra is igaz, hogy a KALÓRIÁK SZÁMÍTANAK és, ha számolod a kalóriákat, akkor biztosan fogyni fogsz, mindegy, hogy mit eszel, viszont nem KELL számolnod a kalóriákat ahhoz, hogy fogyj és EGÉSZ BIZTOSAN nincs szükség kalóriaszámlálásra ahhoz, hogy egészséges legyél.
Az én célom az, hogy minél több embernek segítsek az írásaimmal abban, hogy megszabaduljanak a "guruk" csodaprogramjaitól és hosszabb, egészségesebb életet élhessenek!