Életmódváltás, edzés, táplálkozás

Kalóriaszámlálás - A leghatásosabb fogyókúrás stratégia tényleg olyan nehéz?

2019. március 06. 10:13 - Gyergyószegi Ferenc

 

Kell-e kalóriát számolnunk ahhoz, hogy fogyhassunk? Nem!

Segít-e a kalóriaszámlálás, megéri vele foglalkozni? Igen!!

Egy új tanulmány azt az eredményt hozta, hogy önmagunk ellenőrzése kevesebb, mint 15 percünkbe kerül naponta. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22382)

A kutatások szerint, a fogyás sikerének egyik legjobb előjelzője a kalóriák követése és feljegyzése a nap során, azonnal, amikor elfogyasztjuk az adott étket.

De a táplálkozás követése, a kalóriák számlálása és feljegyzése sokak számára kellemetlen, időigényes, így nagyon sok fogyni vágyó nem tudja összeszedni az kellő akaraterőt ahhoz, hogy belevágjon.

Egy teljesen új, most márciusban napvilágot látott kutatás, azt sugallja, hogy a táplálkozás követése jóval kevésbé megterhelő, mint amilyennek látszik.

Egy 6 hónapos online fogyókúrás program résztvevőit vizsgálták és azt találták, hogy a legsikeresebb résztvevők csupán átlagosan 14,6 percet töltöttek ezzel a tevékenységgel naponta. A résztvevők rögzítették az ételek- és italok kalóriatartalmát, csakúgy, mint a az adagok méretét és az elkészítési módokat.

A tanulmány, amit a Vermont Egyetem és a Dél-Karolina Egyetem közösen végzett, az első a világon, ami számosította azt az időt, ami a az önellenőrzéshez szükséges azoknál, akik a legsikeresebbek a súlyvesztésben.

"Az emberek utálják; azt gondolják, hogy megterhelő és borzalmas, de nekünk az volt a kérdésünk, hogy valójában mennyi időbe is telik. A válasz: igazán nem sokba" - mondta Jean Harvey, a kutatás vezetője.

A kutatók 142 résztvevő önellenőrzési szokásait vették górcső alá, akik mindannyian egy online fogyókúrás program résztvevői voltak. A résztvevők 24 héten keresztül, hetente "találkoztak" egy online beszélgetésre, amit egy képzett dietetikus vezetett.

A résztvevők az adatokat online is rögzítették, melyből az is kiderült, hogy emmyni időt fordítottak a tevékenységre és milyen gyakran végezték el az rögzítést (ezeket vették aztán figyelembe a kutatók).

Azok a résztvevők, akik 10%-ot fogytak a súlyukból - a tanulmány legsikeresebbjei - a program első hónapjában átlagosan 23,2 percet töltöttek el a rögzítéssel, ami aztán a 6 hónap végére lecsökkent napi átlag 14,6 percre.

 

Rövid, de gyakori.

Ami a leginkább befolyásolta a súlyvesztés sikerét, az nem az önellenőrzésre szánt idő volt - azaz, ha valaki hosszabb ideig foglalkozott vele, részletesebben rögzített mindent, az nem jelentett nagyobb sikert -, hanem a rögzítések gyakorisága, ami korábbi tanulmányok eredményeit erősítette meg.

"Azok voltak a legsikeresebbek, akik folyamatosan, napról-napra, kitartóan rögzítették az adatokat napi 3-, vagy több alkalommal." - mondta Harvey és megjegyezte: "Úgy tűnik, hogy maga a rögzítés cselekménye a kulcsfontosságú, nem a vele eltöltött idő."

A kutató a rögzítéshez szükséges átlagos idő csökkenését annak tudta be, hogy a felhasználók egyre hatékonyabban voltak képesek bevinni az adatokat, amit a használt applikációban, a már használt ételek könnyű bevihetősége is segített.

A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy segítheti a fogyni vágyókat abban, hogy milyen szokásokra fordítsanak a legnagyobb figyelmet a programjuk során.

(A szokások fontosságáról már írtam ITT és ITT.)

"Tudjuk, hogy az emberek többre képesek, ha helyesek az elvárásaik. Eddig is képesek voltunk már azt elmondani, hogy 200 percet kellene edzeniük hetente, de amikor arról esik szó, hogy jegyezzék le az étkezéseik adatait, akkor nem tudtuk megmondani, hogy ez mennyi időbe is telik. Mostmár meg tudjuk ezt is mondani." - foglalta össze a kutató.
"Nagyon hatásos és nem olyan bonyolult, mint amilyennek az emberek gondolják."

Mivel mind az online, mind pedig a személyi edzésen résztvevő vendégeim használják a módszert, nézzünk néhány gyakorlati tapasztalatot tőlük:

Dóri:

" Alapvetően az egyik legjobb módszer a fogyni vágyóknak, és azoknak, akik szeretnek enni, és/vagy nassolni, mert látják tételesen, hogy valójában mennyit ettek, és ez sokszor ráébreszti az embert arra, hogy a kevésnek hitt táplálék nem is annyi, mint amennyire gondolnánk. Nagyon jó visszajelzés lehet arra is, hogy megkülönböztessük a "hasznos" energiatartalmú ételeket a "haszontalanoktól", mert látjuk, hogy miben mennyi kalória van (és hogy néz ki a tápanyag összetétele), így könnyebb információt kapnunk az étkezésünkről minőségéről. Nagyon jó mankó az optimális táplálkozás kialakításához. Az erre a célra kitalált különböző számolós -webes felületek hatékonyan segítenek , és egyben láthatjuk - mozgással egybe vetve is - az energiaháztartásunkat. Ez a legjobb módszer arra, hogy ellenőrizzük, hogy kevesebb energiát vittünk be, mint amennyit felhasználtunk. "

Csilla:

" Azt gondolom, hogy hasznos, ha fogyni szeretnék, mert csak úgy látom pontosan, hogy mennyi kalóriát viszek be naponta. Amikor elkezdtem számolni, akkor döbbentem rá, h némely kaja mennyire csalóka, és a véltnél mennyivel több kalóriát fogyasztok. Eleinte picit macerás lehet, de hamar kialakul a rutin, és mindenképpen érdemes legalább egy ideig ezt csinálni. "

Szilvi:

" Kalóriaszámlálás... Első nekifutásra arra gondoltam, hogy jajj, csak ezt ne. Nagyon macerásnak tűnt... Többféle fogyókúrába belevágtam már, eredménytelenül. Számomra a kalóriaszámlálás volt az egyetlen hatékony módszer. Rövid idő alatt észrevehető volt a pozitív változás, ráadásul egyáltalán nem okoz akkora nehézséget,mint gondoltam. Ami még problémát jelent, az a főtt ételek összetevőinek külön-külön méregetése,majd adagonként újraszamolása, de majd belejövök. Vagy inkább nem eszem :) Rövidebben: nekem hatalmas segítség, én szeretem. "

Chris:

"Mindenképpen az egyik legjobb dolog, amit az elmúlt években csináltam, 6kg-ot fogytam egy hónap alatt! Ha komolyan gondolod, hogy le szeretnél dobni némi súlyt éhezés nélkül, akkor kezdj el játszani a kalóriaszámlálással és egyél normális ételeket! Hozd létre a saját, testreszabott étrendedet, ami rugalmas és finom is! Ez az egész feladat igazi "megvilágosodás", és emellett igazán szórakoztató is!

Nem vagy egyedül, hiszen van jó pár alkalmazás, ami megkönnyíti a munádat, ami a célodhoz vezet!

Jól érzem magam!"

Az alkalmazások, amit a legtöbben használnak: MyFitnessPal, Cronometer, Yazio

Magyarul pedig a kaloriabazis.hu érhető el és használható kiválóan!

A MyFitnessPal-on és a kaloriabazis.hu-n elérhettek engem is "Fevenc" felhasználónéven. Ha felvesztek ismerősnek (és MyFitnessPal esetén beállítjátok a naplótok megosztását az ismerőseitek számára), akkor rá tudok kukkantani az étrendetekre, hogy a kalóriákon kívül mivel lehetne még javítani rajta.

Az én célom az, hogy minél több embernek segítsek az írásaimmal abban, hogy megszabaduljanak a "guruk" csodaprogramjaitól és hosszabb, egészségesebb életet élhessenek!

Amennyiben ehhez, az írásokon kívül, segítségre van szükséged, akkor ne habozz ezt jelezni, mivel erre, akár online formában is van már lehetőség!

https://www.f-fitness.hu/kapcsolat

https://www.f-fitness.hu/jelentkezes-online-edzesre

További információkért tartsd szemmel a blogot, illetve az a közösségi oldalakat:

Facebook
Instagram:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f-fitness.blog.hu/api/trackback/id/tr7214671111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása