Életmódváltás, edzés, táplálkozás

A fogolytáborok és a fitness ipar

2018. október 01. 11:51 - Gyergyószegi Ferenc

A rettegett "Éhező üzemmód" története

fog1.jpg
Miután elolvastad a címet, nem kizárt, hogy kicsit felháborodtál és ezért kattintottál.
Részben ez is volt a célom, mivel, ha csak annyit írok, hogy "Létezik-e az Éhező üzemmód?", akkor nem kapod fel a fejed. Másrészt viszont szervesen kapcsolódik a téma a fogolytáborokhoz és éhező emberekhez.
 
Jó eséllyel azért is olvasod ezt, mert szeretnél (még mindig/már megint) fogyni és az ezzel kapcsolatos kutatásaid során biztosan hallottál már a félelmetes "Éhező/raktározó üzemmódról". Ez minden diétázó rémálma és életének megkeserítője.
Az a jó hírem van számodra, hogy miután végigolvastad a cikket, egy kicsivel világosabb lesz számodra, hogy mi okozhatja azt, hogy valakinek nem sikerül fogynia.
 
Van egy rossz hírem is, ez pedig az, hogyha valakinek nem sikerül fogynia, akkor kismillió indokot, kifogást tud találni arra, hogy mi is lehet az ok. Ezek döntő többsége még félig sem igaz, vagy köszönőviszonyban sincs a valósággal.
 
Volt szerencsém már hallani ezek közül elég sokat, de a két legfőbb bűnös általában:
 
1. Az izom nehezebb, mint a zsír, így, ha valaki egyszerre izmosodik és zsírt veszít, akkor elképzelhető, hogy nem mozdul a mérleg nyelve.
 
2. Éhező üzemmód: itt az a gondolatmenet, hogy a csökkentett bevitel miatt az egyén olyan vészhelyzeti állapotban találja a szervezetét, ami megakadályozza a fogyást (sőt, időnként még hízást is okoz).
 
 
Az 1. pontra most csak nagyon röviden annyit írnék, hogy nagyon valószínűtlen, hogy olyan mennyiségű izmot tud valaki építeni és olyan ütemben, hogy az teljesen elfedje/kiegyensúlyozza az esetleges zsírveszteséget. Sokkal valószínűbb, hogy csak egyszerűen nem vesztesz zsírt. (Nem kizárt, hogy az okokat egy újabb bejegyzésben kifejtem majd.)
 
De mi a helyzet a 2. ponttal. Létezik olyan, hogy "Éhező üzemmód"?
 
Ez attól függ.
Azt szeretnéd tudni, hogy valójában mi az, vagy, hogy az emberek mit hisznek annak? Elég nagy a különbség, de kezdjük az utóbbival.
 
Az Éhező üzemmód definíciója a legtöbb ember szerint:
Ahhoz, hogy fogyni tudj, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amit elhasználsz, de, ha túl keveset viszel be, akkor viszont annyira lelassul az anyagcseréd, hogy teljesen megáll a fogyás.
Néhányan azt is gondolják, hogy nem csak, hogy megáll a fogyás, hanem egyenesen hízás indulhat be.
Szóval, ha túl keveset eszel, akkor akár hízhatsz is és ezt csak úgy kerülheted el, ha többet eszel.
Ezt gondolja az emberek többsége (..hiszen ezt szajkózzák nekik a mai napig is. Van esély rá, hogy te is ezt hallottad, akár még a személyi edződtől is...hiszen ő is ezt hallotta valahol, csak sosem járt utána.)
 
A fentieket észben tartva, adott egy személy, aki BIZTOSAN jól eszik, BIZTOSAN egészségesen eszik és BIZTOSAN kevesebbet eszik, hiszen kiszámolta, ennek ellenére MÉGSEM FOGY.
A fenti definíció alapján teljesen logikusnak tűnik, hogy ez a bizonyos személy túl keveset evett és belépett az Éhező üzemmódba, ahol lehetetlen fogyni.
 
Nyilván ez az egyetlen értelmes magyarázat, nem? Más biztosan nem lehetséges...
 
Nos, ez szimpla butaság!
 
Ez a verziója az "Éhező üzemmód"-nak teljes sületlenség. Nem létezik.
Mindaddig, amíg kalória deficitet/hiányt (kevesebbet viszel be, mint amennyit elhasználsz) hozol létre, fogyni fogsz, függetlenül attól, hogy mekkora ez a hiány.
Még akkor is fogyni fogsz, ha veszélyesen keveset eszel.
Olyan, hogy nem fogysz, mert keveset eszel, sőt még hízol is, vagy olyan, hogy ha nem eszel 3-4 óránként, akkor máris éhező üzemmódba kapcsolsz...nem létezik. Hülyeség.
 
A legjobb dolog, hogy ezt bizonyítani is tudom neked, többféle módon is.
 
1. Tudományos bizonyíték
 
Szóval az állítás az, hogy, ha keveset eszel, akkor az anyagcseréd annyira lelassul, hogy ez megakadályozza a testsúlycsökkenést.
 
Ez részben igaz...azaz félig hamis.
 
Adaptív termogenezis
Az igaz rész az, hogy valóban csökken az anyagcsere hosszan tartó hiány során. Ezt hívják adaptív termogenezisnek, ami a hosszan tartó hiány miatt jelentkezik. Minél hosszabb és nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb a lassulás.
 
A hamis rész, az pedig az, hogy ez a lassulás elegendő ahhoz, hogy megállítsa a fogyást! Nem elegendő és ahhoz, hogy hízzál tőle, ahhoz meg...nyilván nem elegendő.
 
Ahhoz elegendő, hogy egy picit lassítsa az anyagcserét, de a fogyás megállásának fő oka, hogy már így is fogytál egy csomót, kisebb vagy, azaz alapból kevesebb energiát használ a szervezeted.
Más szóval, ha ez eddigi fenntartó kalóriamennyiséged (amikor nem hízol és nem fogysz) csökkent, ahogy csökkent a testsúlyod, azaz az a kalóriamennyiség, ami 100 kilósan fogyást okozott, most már túl sok a további fogyáshoz.
 
Ez a változás, megfűszerezve egy pici adaptív termogenezissel okozza azt, hogy egy idő után megáll a fogyás és ilyenkor végül ismét csökkenteni kell a bevitelen a további fogyáshoz.
 
Szóval ennek semmi köze a "túl keveset eszem és ezért nem fogyok" típusú kifogásokhoz és ezt támasztja alá az össze ezen a területen végzett kutatás és tanulmány is.
 
A Minnesota tanulmány
Minden egyes tanulmány, ahol kalória hiányt idéztek elő, súlyvesztést okozott. Mind! 100%-ban! Minden egyéb körülménytől függetlenül. Kalória hiány=súlyvesztés! Mindig!
Még abban a kísérletben is (Minnesota Starvation Experiment), ahol egészen konkrétan éheztették a részvevőket a II. Világháború alatt, hogy így tanulmányozhassák, hogy mi történik a fogságba esett emberekkel.
 
Ebben a kísérletben 36 férfi vett részt. Mindegyiküket egy 24 hetes éhezésnek vetették alá, ahol naponta kétszer ehettek, összesen 1560 kCal-át, amit a kísérlet során még tovább csökkentettek, hogy biztos legyen a folyamatos fogyás.
Ezeknél a férfiaknál ez 50%-os hiánynak felelt (hasonlítsd ezt össze azzal, hogy a legtöbb esetben max. 20% hiányt javasolnak az étrendek) még a szintentartó kalóriamennyiségükhöz képest. Ja, és heti 22 mérföldet kellett gyalogolniuk is!
 
fog2.jpg
 
Találd ki mi történt! Az összes résztvevő elvesztette a kiinduló testsúlyának legalább 25%-át és kb 5%-os testzsír százalékot értek el.
Szóval, szándékosan éheztették őket 6 hónapig és MINDANNYIAN rengeteget fogytak!
Itt aztán nagyjából megállt a fogyásuk, de nem azért, mert éhező üzemmódba kapcsoltak, vagy megtorpant a fogyásuk, hanem azért, mert már nem volt miből fogyniuk anélkül, hogy meghaltak volna!
 
fog3.jpg
 
fog4.jpg
A képen az úr az egyik résztvevő. Nézd meg ezt a képet! Úgy néz ki ez a fiatalember, mint aki túl keveset evett és ezért nem tudott fogyni...sőt, még hízott is az éhezés miatt, szóval az "Éhező üzemmód" egy létező dolog? Nem...éppen ellenkezőleg. Tökéletes példája annak, hogy annyit fogyott, amennyit csak képes volt a szervezete fogyni...
Ha Te, aki valószínűleg normál súlyú, kissé-, vagy esetleg jobban elhízott vagy és sosem voltál, illetve valószínűleg sosem leszel ilyen állapot közelében, azt gondolod, hogy azért torpant meg a fogyásod, mert keveset eszel? Nem túl valószínű...
Ha el is érnéd valaha ezt a pontot, akkor valószínűleg sokkal nagyobb gond lenne az számodra, hogy életben maradj, mint az, hogy nem fogysz tovább.
 
2. Egyéb, nagyon szomorú példák a valós életből
 
Mindenféle háborús fogolytáborok, anorexiások, afrikai éhező gyerekek.... szerintem nem kell sorolni.
 
Ezek az emberek, nyomorúságos körülmények között, annyira kevés kalóriát fogyasztottak, mint valószínűleg senki más a világon...és mind rengeteg súlyt vesztettek. MINDANNYIAN! Egyikük sem hízott meg, mert "Éhező üzemmódba" kapcsolt a szervezete. Ha lenne éhező üzemmód, akkor a fogolytáborok képein egy csomó elhízott embernek kellene látszani, akiknél az éhezési üzemmód megakadályozta a súlyvesztést (sőt, híztak is!), pont ahogy nálad is ez akadályozza a súlyvesztést....
 
Ha ezek után azt gondolod, hogy ez a bizonyos üzemmód Rád vonatkozhat akármilyen formában is, akkor...az nem okos dolog.
 
Valami valóságos: az éhezésre adott válasz
 
Nos, mostanra vélhetően már látod, mekkora butaság azzal magyarázni a fogyás hiányát, hogy nem eszel eleget. Ez nem jó kifogás többé arra, hogy nem teszed azt amit kell...azaz kevesebbet eszel!
 
Van itt azonban valami, ami nagyon is valóságos, ez pedig a szervezeted éhezésre adott válasza (Éhezés: amikor kevesebbet eszel, mint amire szükséged van, még akkor is, ha ez nem jelentős mennyiség.)
 
Gyakorlatilag, ha bármit teszel, amit a szervezeted nem szeret, akkor az válaszolni fog rá olyan módon, aminek a legtöbb értelme van a túlélés szempontjából.
 
Ebben az esetben, amit a tested nem szeret, az a hosszan tartó és nagy mértékű éhezés, amit vagy azzal érsz el, hogy nagyon keveset eszel, vagy azzal, hogy rengeteget mozogsz (főleg nagy mennyiségű kardió napi, vagy majdnem napi szinten), vagy ennek a kettőnek a kombinációja.
 
Egy ilyen helyzetben a szervezeted meg fogja nehezíteni számodra, hogy ezt tovább folytasd és, mondjuk, meghalj:
  • Lelassítja az anyagcserédet - ez az a bizonyos adaptív termogenezis, amit említettem, de ez még hosszú távon sem olyan jelentős, mint ahogy sokan gondolnák. Ahhoz pedig, hogy teljesen megállítsa a fogyást távolról sem elég (azt pedig nyilván ne is említsük, hogy hízni biztosan nem fogsz, hiszen a semmiből csak maximum Isten tud bármit is előállítani).
  • Csökkenti a "Nem edzésből eredő termogenezist (NEAT)" mértékét. Ez minden olyan tevékenység, ami nem alvás, edzés, vagy evés...azaz séta a munkába, írás, fűnyírás, szatyor cipelés, "babrálás" dolgokkal. Ez egyébként viszonylag jelentős a napi kalóriafelhasználást illetően.
  • Olyan éhséget okoz, ami miatt többet akarsz majd enni, mint amennyit terveztél. Ennek különös jelentősége van, mivel sokszor előfordul, hogy valaki napokig nagyon alacsony bevitellel kiéhezteti magát, majd rárabol mindenre, ami elérhető és teletömi magát. Mivel azt gondolja, hogy éhezett napokig, így fogyni kellene, de mégsem fogy, akkor biztosan az éhező üzemmódban van...holott csak túl sokat evett. Nem fogsz 1-2 nap alatt fogyni, pont úgy, ahogy hízni sem, mindig hosszabbb időszak átlagbevitele fogja megszabni azt, hogy fogysz, vagy hízol, azaz, ha 5 napig éhezel, majd 2 napig tömöd magad, akkor ennek az átlaga lesz mérvadó.
  • Mentálisan és fizikálisan sem fogod jól érezni magad.
Ezek miatt sem érdemes éheztetni magad, hiszen ez elég nagy butaság lenne.
DE, még ha ilyen butaságot is csinálnál, akkor is biztosan fogynál! MINDEN EGYES ALKALOMMAL! Minden egyes tanulmány és valós példa is ezt bizonyítja és soha senki sem bizonyította az ellenkezőjét!
 
Még egy dolog, amit érdemes megemlíteni, az az, hogy bármilyen okosan is diétázol (azaz eszel kevesebbet, mint amire szükséged van), akármennyire is csak kis mértékben csökkented a beviteledet, az "éhezés"-re adott válaszok bizonyos formái elő fognak fordulni, csak nem annyira súlyos formában.
Hogy ezeket a tüneteket enyhíteni lehessen, sok féle módszer létezik:
- "csaló étkezés" (lehetőleg betervezett formában és nem úgy, hogy pár nap után megeszel 3 családi pizzát, majd nutellás palacsintával fojtod le),
- kalória ciklizálás,
- a diétában szünet tartása (Amikor nem eszel kevesebbet, csak a szintentartó mennyiséget. Egyébként egy legutóbbi tanulmány azt az eredményt adta, hogy a 2 hét diéta, 2 hét szintentartás adja a legjobb eredményt.)
 
Szóval, ha nem "éhező/raktározó üzemmód", akkor miért nem fogyok??
 
Ha hetek, hónapok óta próbálkozol, de nem sikerül, így arra jutottál, hogy biztosan ebben a rettegett üzemmódban vagy, akkor remélem mostanra beláttad, hogy nem ez a megoldás.
Ha azt gondolod, hogy azért nem fogysz, mert túl keveset eszel, túl sok kalóriát égetsz el és túl keveset viszel be...akkor nem! Éppen az ellenkezője!!
 
A legtöbb esetben az elhasznált kalóriát túlbecsülik, a bevitt kalóriát pedig alul.
Ez adódhat abból, hogy valamilyen kalkulátort használ az illető, ahol az aktivitási szintet (azaz egy szorzót) túl magasra állítja, vagy egyéb számítási hibát vét. Esetleg magának sem vallja be, hogy mennyit eszik, még akkor sem, amikor "mindent felír" (létező jelenség az, hogy sokszor, amikor nem odafigyelve eszik valaki, hanem csak bekap ezt-azt, akkor az agya nem is regisztrálja ezt a cselekvést, így teljes őszinteséggel állítja ez a személy, hogy nem is evett mást/sokat.)
 
Honnan tudom ezt ilyen biztosan?
Ha nem így lenne, akkor most is fogynál és nem olvasnád ezt az írást! :)
 
További információkért tartsd szemmel a blogot, illetve az a közösségi oldalakat:
 
Facebook:
 
Instagram:
 
Felhasznált források:

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f-fitness.blog.hu/api/trackback/id/tr9914274577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2018.10.02. 12:15:33

sose értettem ezt a fogyás körüli mítoszt. ne egyél sokat aszt lefogysz, ennyi.

Akármiértis 2018.10.02. 12:32:24

Érdekes olvasmány volt. De nem említed annak a szerepét, hogy a kalória deficit megteremtése a 21. századi átlag asztal mögött dolgozó embereknek igencsak nehézkes pusztán az étrend variálásával. Így az egész fogyókúra dolog egy önsanyargatássá válik. Nem is értem aki manapság csak ezzel próbálkozik. Érthető hogy belebuknak.

El kell használni. Séta, bicikli, futás, hotiron, trx, meg egyéb különleges elnevezések. Kinek mi tetszik. Gyorsítja az anyagcserét, fejleszti az izmokat/álloképességet és billenti a kalória mérleget. Én még mindig szivesebben betérek a mekibe havonta 1-2x vagy eszek egy pizzát, de min heti 3x intenzív testmozgás, a többi napra meg rendes étrend, alacsony GI és CH, cukormentes dolgok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.02. 12:33:24

Az, ki torták, sütik, fagyik
Hiányában koplal, fogyik.
:)

Crip Lee 2018.10.02. 12:36:18

De jo lenne ha nem ennel es hiznal. Mar is feltalaltuk a perpetum mobilet. Newtoni fizika szerint is kizart hogy semmibol allits elo energiat

prim 2018.10.02. 12:42:18

A nagyapám is azt mondta hogy a gulágons sem látott kövér hadifoglyot... Ha keveset eszel, lefogysz, ennyi...Főleg ha egész nap nehéz fizikai munkát végzel... De igazából nem is az a szivás ha keveset, eszel és sokat dolgozol...A gebasz ott kezdődik ha ezt -30 fokban kell csinálni...

2018.10.02. 13:08:12

@nnnnnnnn:
Na de akkor hogyan adod el a csodadiétas módszereket, fitnessz kajákat?

Kelly és a szexi dög 2018.10.02. 13:15:54

szomorú, hogy ezt még bizonygatni kell!

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2018.10.02. 13:49:07

Volt valami egeres kisérlet is, junk food szintű kajával etették őket. Az egyik fele annyit evett amennyit akart, brutálisan elhíztak, a másik fele keveset kapott nem híztak el.
A keveset egyél dolgot nehéz betartani. Gyorséttermek, pékségek lépten nyomon, folyamatosan növekvő éttermi adagok. És ott van a szocális tevékenység. Menjünk kajálni, barátokkal, kollégákkal, családdal. Rendezvények délutánonként, esténként bekészítéssel, vacsorával. Üzleti reggelik a végén reggelivel.
Ezeknél kell észnél lenni, megállni, és keveset enni. Meg mozogni kell, de azt inkább a mozgás öröméért.

2018.10.02. 13:58:29

@Nem taggyűlés volt:
Röviden összefoglalva: Magyarországon zabálás kultúra van. Ünnep, gyász, akarmilyen szertartás, találkozó, konferencia, akármicsoda, mind-mind evéssel jár. Ráadásul ki nem mondott társadalmi szabály, hogy nem illik visszautasítani. Sőt, egyes körökbwn a zabálás "becsület" dolga, egyes tahók még a nicknevüket is így választják.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2018.10.02. 14:10:10

@Zabalint: Hát igen. Pl. svédasztal lerablása. Mint a sáskák b+.
Sokan durranásig nyomják.

Metálvörös 2018.10.02. 14:11:22

A cikk tetszik, egyetlen apró észrevétel: a palacsintával inkább fojtani lehet.

tamask 2018.10.02. 15:04:17

@Nem taggyűlés volt: Szerencsére fiatalon nem vetett fel a pénz és sose annyit ettem, amennyit akartam, hanem amennyit megengedhettem magamnak.
A haverokkal is inkább inni mentünk, sose enni, a sör olcsóbb és hangulatfokozóbb, mint egy menő étteremben a malomkerék méretű tányéron tálalt verébköpet.

Aki hízik, az nem a levegőtől pakolja fel a kilókat.

"folyamatosan növekvő éttermi adagok" - ezt nem értem, szerintem az éttermi adagok folyamatosan csökkennek, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is, ahol élek
Évekkel ezelőtt egy nagyon nagy mélytányérnyi tésztás marhalevest (rendes marhahússal) tudtam venni kb. 900 forintnyi helyi pénzből. Ez egy étkezésre elég is volt, mert akkora adag volt. Mostanra lassan 1400 forintnyi fabatkát fizetek ugyanott és sokkal kisebb tányérban szervírozzák a levest, kevesebb marhahússal és zöldséggel. Korántsem érzem, hogy túlzabáltatnák az embert az éttermek.

Én imádok enni, de nem időben eszem, tehát ha dél van, nem rohanok kajálni, ha nem vagyok amúgy éhes. Tehát rendszertelenül eszem. Nem hízok el mégse, illetve mozgok is, így a ruhaméretem nem nagyon változik.

Nálam inkább az a veszély áll fenn, hogy elfelejtek enni, mert belefeledkezem a munkába vagy mondjuk utazás, túrázás, szórakozás közben egyáltalán nem érzek éhséget. És simán kimarad pár étkezés. Akár egy-két nap is. Nem direkt, csak egyszerűen amikor más dolgom van, akkor nem is gondolok az evésre, nem elsődleges szempont, nem akkor eszek, amikor mások, hanem amikor éhes vagyok ÉS időm is van rá.

s 2018.10.02. 16:38:30

@Akármiértis: Sokkal nehezebb "lemozogni" egy muffin-t, mint nem megenni. Ha választhatsz, hogy megegyél valamit, vagy hogy ne edd meg, szinte mindig ez az utóbbi a jó döntés.
A hízás képessége evolúciós előny. Segített áthidalni a táplálékban szegény időszakokat. A téli álmot alvó emlősöknél is megfigyelhető a tél előtti hízás. A problémát a civilizáció okozza bizonyos társadalmakban, ahol állandóan bőven áll rendelkezésre élelmiszer. Továbbá az, hogy (szintén evolúciós okok miatt) az evés élvezetet jelent, örömet okoz, hiszen ezzel lehet felkészíteni a szervezetet az elkövetkező igénybevételre és az esetleges nélkülözésre. Ami a mai jóléti társadalmakban már nincsen. Tehát nem úgy élünk, amire a szervezetünk évmilliók alatt optimalizálva lett.

nniicckk 2018.10.02. 20:29:57

@Akármiértis: "El kell használni. Séta, bicikli, futás, hotiron, trx, meg egyéb különleges elnevezések. "

Ez persze jol hangzik,csak egy atlag ember nem tud annyit mozogni, mint amennyit enni tud.
Multkor neztem valamilyen kekszet a boltban. Nem tudom mar melyik, szaz felet arulnak a szokasos 20 dekas kiszerelesben.
Es nem a szokasos modon volt megadva, hogy 100 g mennyi energiat tartalmaz, hanem az volt rairva, hogy 1 darab keksz mennyi energiat tartalmaz. A pontos szamra nem emlekszem, de akkor kiszamoltam, hogy 1 darab keksz 22 emeletnyi gyaloglasnak megfelelo energiat tartalmazott kb 80 kg-os ember eseten.
Minden egyes keksz utan 22 emeletnyit kene gyalogolni, ha le akarna dolgozni az ember. :)) Es barki ugy megeszik egy zacsko kekszet egy tv musor alatt, hogy fel sem tunik neki. :))) Ha utanna le akarna dolgozni, akkor gyalogolhatna kb 500 emeletet. Ezert egyszerubb nem enni.

nniicckk 2018.10.02. 20:35:53

Ha minden egyes keksz utan, kizavarnak az embereket 22 emeletnyi gyaloglasra, akkor sokan meggondolnak, hogy bekapjanak e, 2 harapassal egy kekszet. :))

Akármiértis 2018.10.02. 20:51:51

@s: “Tehát nem úgy élünk, amire a szervezetünk évmilliók alatt optimalizálva lett.” - ez pontos megfogalmazása a problémának.

@nniicckk: nah igen, nem sikerült lehet áthatóan fogalmaznom :)

Úgy értem valóban könyebb nem megenni a muffint, számolom én is a kalóriákat. De egy muffint nem megenni és koplalni más. Azt nem értem mikor vki 2 répát vacsorára dologgal próbálkozik, ahelyett hogy enne valami sovány húst egy kis barnarizzsel, zöldséggel vagy amit meg tud kedvelni, csak ne 3 falat/300kcal legyen. Elég széles a paletta a muffin és a nem evés között :) Persze le a kalappal aki bírja, csak szerintem könyebb étrendet változtani mint nem enni. Az étrend lehet konstans. Nem enni.. hát vmi gondolkozni képtelen vegetatív állapothoz elég pár hónapig.. tapasztalatom szerint.

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.02. 22:41:38

@Akármiértis: Én mindig azt szoktam mondani, hogy könnyebb 1 Snickers-zel kevesebbet megenni, mint fél órát kocogni.
1. A XXI. századi embernek legkevesebb ideje a mozgásra van, viszont ahhoz, hogy visszavegyen a bevitelből nem kell idő, sőt energia sem.
2. A fizikai aktivitás jó, de a kalóriaégetés/napi felhasználás növelésére csak igen-igen korlátozott mértékben alkalmas, ráadásul egységnyi edzés/kardió/stb. egyre kevesebb és kevesebb energiát fog elhasználni, ahogy a szervezeted, az izmaid, a keringésed, stb. egyre jobban hozzászokik, így egyre hatékonyabban képes azt elvégezni.
Az edzésnek nem az elhasznált energiában van nagy szerepe...hanem a szervezet válaszlépéseinek (izmosodás, hatékonyabb anyagcsere,stb. kikényszerítésében. Az edzés maximum azoknál okozhat fogyást, akik már eléggé beszabályozták a bevitelüket, így minden pluszban elhasznált kalória okozhat fogyást. Azok, akik jóval többet esznek, mint amire szükségük van, majd elkezdenek mozogni, abban a reményben, hogy majd "elhasználják" azt a többletet...hát, ők nagyon szomorúak lesznek az eredmények láttán.
A sport/edzés nagyon fontos, nagyon egészséges, de a fogyáshoz édeskevés...

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.02. 22:42:55

@Crip Lee: Ugye milyen hülyén hangzik? Mégis sokan tömik ilyenekkel a vendégek fejét...menj csak be bátran egy terembe. Garantálom, hogy a személyi edzők minimum fele ilyeneket fog mondani..

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.02. 22:44:30

@Nem taggyűlés volt: Igen, ez egy nagyon összetett téma és én is tisztában vagyok vele, hogy nem ilyen egyszerű megoldani, hogy egyél kevesebbet, de ezt mindenképpen tisztázni kell ahhoz, hogy valaki egyáltalán eséllyel kezdje el kialakítani a saját módszereit ennek az alapelvnek a mentén..

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.02. 22:49:05

@nniicckk: Ez pontosan így van. A mozgásnak az egészségben/ egészségmegőrzésben nagy szerepe van, de a fogyásban minimálisan hasznos csak. A bevitel csökkentése nélkül teljesen elvetélt dolog ilyenbe fogni és a futás csodaerejében bízni.

bio 2018.10.03. 12:16:41

Szerintem senki nem allit olyat hogy koplalas mellett hizott volna vagy hizni lehet. Ezt mindenki tudja aki valaha jart iskolaba hogy igy ahogy van hulyeseg. DE. Az letezo dolog hogy valaki mondjuk egy-ket hetet elkoplalgat es mivel nem valtozik a sulya hat elkeseredeseben neki all zabalni egy jot. Na ilyenkor hizik az ember. Ezt hulyeseg osszemosni azzal hogy a koplalastol hizni is lehet. En sokat olvasok ezekben a temakban de meg sehol a budos eletben nem futottam bele hogy valaki ezt igy kijelentette volna. A fentebb leirt eset annal inkabb gyakori. Nem tudom hogy mi az igazsag amugy ezzel az ehezo uzemmoddal, de nalam volt olyan hogy nagyon belott dieta mellett ( mindent merve grammra pontosan) mozgassal kombinalva hetekig nem mozdult a merleg nyelve. Aztan 100-200Kcal-val tobbet kezdtem enni es lam csodak csodaja ismet megindult a fogyas. Az edzesem is konstans volt nem mozogtam utana tobbet vagy ilyesmi, tehat nem lehet ezzel magyarazni a dolgot. Szoval mikor az ember a sajat boren tapasztalja meg a "netto hulyeseget" akkor bizony elhiszi.

2018.10.03. 14:06:11

@Akármiértis:
Ja de a muffint vagy a kekszet azt desszertnek/nasinak eszik az emberek, tehát arra a helyes válasz az, hogy nem enni, vagy csak alkalmanként,nem pedig mindenféle cukormentes sütemények. Ha eltűnik az ilyen rossz szokás, akkor már jobb lett az egészségünk.

2018.10.03. 14:40:07

@Gyergyószegi Ferenc:
"1. A XXI. századi embernek legkevesebb ideje a mozgásra van, viszont ahhoz, hogy visszavegyen a bevitelből nem kell idő, sőt energia sem."

Kérdezz meg random 10 túlsúlyos embert, hogy a nyaralása alatt fogyott vagy hízott. Mert szerintem legalább 8-ról kiderülne, hogy hízott, de szerintem ezzel keveset mondtam. Pedig nyaraláskor elvileg nem igaz hogy nincsen idejük, mert maguk, illetve a családjuk döntött arról, mit csinálnak, nem kell szabadság alatt munkába menni. Ehhez képest a legtöbben jobban el vannak foglalva a kajálással, hogy all inclusive ellátás legyen mint hogy ússzanak, fussanak, túrázzanak, kerékpározzanak, stb., stb.

De ugyanezt csinálja a legtöbb ember a hétvégékkel is, a fő kérdés, hogy mit főzzenek a hétvégén, vagy hová menjenek enni.

Én úgy látom, hogy a kettő leggyakrabban együtt jár. Ha este elmegy az ember futni, akkor kevesebb ideje van nasizni, és sokkal kevésbé merül fel úgy egyáltalán. Uyganazok az emberek esznek általaban túl sokat, akik nem is mozognak, akik meg mozognak, azoknál ritka az, hogy emellett túl sokat egyenek, mert egyszerűen a felesleges túlevés hátrébb szorul a prioritásokban.

Nem értek egyet, hogy a XXI. századi ember ne érne rá mozogni, sokkal inkább arra van ideje, amire szán időt. Ha tényleg időhiány lenne a gond, akkor pl. hogy merülhetne fel az, hogy valaki liftre vár, amikor a várakozással együtt már lassabban jut fel a harmadikra, mint ha lépcsőzne? Sokan, egészséges fiatal emberek, még egyetlen emeletet is lépcsőznek, holott az nagyon-nagyon ritka esetben gyorsabb a lépcsőzésnél. A mozgólépcsőkön miért állva utaznak akkor is, ha nincs tömeg, ami akadályozná a haladást?

Akármiértis 2018.10.03. 18:50:57

@Zabalint: a cikkhez fűzve írtam a hozzászólást, nem a muffinról meg kekszről. Írtam is, a koplalás helyett kevesebb kalóriát bevinni és ez mellé mozogni. Az meg szimplán baromság hogy a mozgásnak nem sok szerepe van. Fitness és életmód blogon ilyet leírni némileg meglepő. Egy embert sem ismerek aki rendszeresen mozog és nasi mentesen étkezik (csaló alkalmat leszámítva) és súlyproblémái lennének vagy nem tudott volna fogyni. Koplalt? Nem. Fogyott? Igen.
Olyat viszont többet is aki fogyni akar és legalább 5x nekifutott “vacsorára eszek egy fél karalábét holdfénnyel”. Aztán jön a feladom, betolok inkább egy fél tepsi tiramisut, reggel meg elsétálok az autóig, mozgás letudva... a bukta pont a koplalás miatt van. Életmód, nem 2 hónap fogyi kiruccanás...

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.03. 18:59:23

@Akármiértis: Nyilván nem olvastad el a kommentemet teljesen, vagy valami miatt kihagyod az egyéb részeket. Ezt írtam:
" A mozgásnak az egészségben/ egészségmegőrzésben nagy szerepe van, de a fogyásban minimálisan hasznos csak. A bevitel csökkentése nélkül teljesen elvetélt dolog ilyenbe fogni és a futás csodaerejében bízni. "

Illetve ezt is:
" A fizikai aktivitás jó, de a kalóriaégetés/napi felhasználás növelésére csak igen-igen korlátozott mértékben alkalmas, ráadásul egységnyi edzés/kardió/stb. egyre kevesebb és kevesebb energiát fog elhasználni, ahogy a szervezeted, az izmaid, a keringésed, stb. egyre jobban hozzászokik, így egyre hatékonyabban képes azt elvégezni.
Az edzésnek nem az elhasznált energiában van nagy szerepe...hanem a szervezet válaszlépéseinek (izmosodás, hatékonyabb anyagcsere,stb. kikényszerítésében. Az edzés maximum azoknál okozhat fogyást, akik már eléggé beszabályozták a bevitelüket, így minden pluszban elhasznált kalória okozhat fogyást. Azok, akik jóval többet esznek, mint amire szükségük van, majd elkezdenek mozogni, abban a reményben, hogy majd "elhasználják" azt a többletet...hát, ők nagyon szomorúak lesznek az eredmények láttán.
A sport/edzés nagyon fontos, nagyon egészséges, de a fogyáshoz édeskevés... "

Ha ezt meg tudod cáfolni, akkor szívesen várom!

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.03. 19:03:43

@Zabalint: Igazából majdnem mindegy, hogy hogyan mondjuk el ugyanazt. Mindenképpen egyszerűbb kevesebbet enni, mint ugyanazt a kalóriát lemozogni. Ezzel senki nem állítja azt, hogy mozgásra nincs szükség és az nem hasznos. Ez csupán egy ténymegállapítás.
Annak, hogy az emberek miért nem mozognak, vagy miért esznek többet a kelleténél számos oka van, de ettől a fenti megállapítás még tény marad. A cikk nem kívánt részletes megoldást kínálni a teljes problémára...csak rávilágított egy olyan aspektusra, amit sokan a mai napig rosszul tudnak.

Gyergyószegi Ferenc 2018.10.03. 19:09:15

@bio: Tettem egy egyszerű próbát, hogy alátámasszam azt, amiről a cikk szól és amit nagyon sok esetben, napi szinten tapasztalok "szakértő" személyi edzőknél, így persze aztán a vendégeknél is...nevezetesen, hogy, ha túl keveset eszel, akkor akár még hízhatsz is.

A próba egyszerű, beírtam a google-be, hogy "raktározó üzemmód", majd ráböktem az első találatra.
Idézem:
"Egy örökölt alkalmazkodás a túlélés segítésére. Éhezés alatt a szervezet kevesebb energiát használ fel, a tápanyagokat lehetőség szerint elraktározza a későbbi sikeres túlélésért.

Mivel jár? Hízási hajlammal kevés élelmiszer fogyasztása mellett is."

Érdemes a többi találatot is átböngészni.

Na, az ilyen hülyeségek miatt született meg ez a cikk.

Akármiértis 2018.10.03. 19:18:27

@Gyergyószegi Ferenc: “Az edzés maximum azoknál okozhat fogyást, akik már eléggé beszabályozták a bevitelüket, így minden pluszban elhasznált kalória okozhat fogyást....” - valóban átsiklottam felette és igen, addig még nincs meg a belőtt mennyiség, addig “nem tesz hozzá sokat”

2018.10.03. 21:44:33

@Gyergyószegi Ferenc:
Ez nem minden esetben igaz, mert erősen személyiség függő, hogy kinek melyik nehezebb. Ráadásul szándékosan szélsőséges példákkal jön mindenki. Mert egy agyoncukrozott muffin vagy keksz ledolgozásához persze, hogy rengeteg erőfeszítés kell, de normális kaja esetében, és itt nem azt értem, hogy kimondottan valami reformkaja, hanem nem valami nasi vagy desszert, már nem ilyenek az arányok.

Azzal egyébként egyetértek, hogy a mozgásnak nem ez a fő célja, és amúgy is feltétlenül szükséges.

efi 2018.10.03. 23:00:38

Végre valaki leírta egzaktul.
Az emberek többsége manapság annyit eszik, hogy annyit egyszerűen nincs esélye mozgással ledolgozni, mert a nap mindenkinek csak 24 óra.
Meg lehet nézni pl akár az üzemi konyhákat is, az ott kajálók 99%-a mindig minden kajánál az utolsó morzsáig megeszi. Sosem hagy, pedig sosem egyformán éhes és főleg nem egyforma súlyúak. Az éttermet is írta valaki, meg tudom erősíteni, Mo-on bődületes adagok vannak. Eszméletlen 1300-1600 kcal-os menük, a napi bevitel legalább 2/3-a és emellett még vastagon fognak reggelizni, vacsorázni, majszolni is, plusz 2 sör.
süti beállítások módosítása